Etykiety dla piekarni i cukierni

Etykiety używane w piekarni i cukierni najczęściej wykonywane są na papierze błyszczącym lub półbłyszczącym.  Umożliwia to nanoszenie zmiennych danych przy pomocy drukarek, wag etykietujących, stempli czy datowników. Ze względu na fakt, że temperatura produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych oraz przechowywania etykiet są różne, stosowany jest klej, który nie wypływa spod etykiety. Takie rozwiązanie umożliwia aplikację etykiety nawet na porowatej powierzchni.
Najczęściej wykorzystywaną technologią zadruku takich etykiet jest technologia termiczna. W związku z tym nie wymaga korzystania z taśmy termotransferowej, jak również umożliwia zakup prostszej i tańszej drukarki etykiet, czy zadruku ze specjalnej wagi etykietującej. Występują różne rodzaje i zastosowania etykiet w piekarnictwie i cukiernictwie, m.in.:

  • etykiety na chleb, ciasta lub ciasteczka zapakowane w folię,
  • etykiety na ciasta pakowane w pudełka plastikowe,
  • etykiety na opakowania zbiorcze bułek,
  • etykiety na opakowania tortów,
  • etykiety wkładane pod folię lub do woreczków wraz z chlebem.

W większości wypadków etykiet wykonuje się na specjalnym papierze przeznaczonym do bezpośredniego kontaktu z żywnością.  Dodatkowo możemy wyprodukować etykiety tylko białe do zadruku na drukarce lub zadrukowane na przykład logiem danym adresowymi czy kontaktowymi. Inne bardzo popularne etykiety, to używane w każdej piekarni, na zwykły chleb, paski z perforacją do odrywania.

Podsumowując, z naszą pomocą i wiedzą dobierzemy odpowiednie etykiety dla twojej piekarni czy cukierni. Zadzwoń z chęcią pomożemy.