Etykiety – Branża cukiernicza i piekarnicza

Etykiety najczęściej wykonujemy na papierze błyszczącym lub półbłyszczącym co umożliwia nanoszenie zmiennych danych przy pomocy drukarek, wag etykietujących, stempli czy datowników.
Z uwagi na różną temperaturę produkcji oraz przechowywania etykiet stosujemy klej, który nie wypływa spod etykiety i umożliwia jej aplikację nawet na porowatej powierzchni.
Etykiety do zadruku w drukarkach termicznych lub termotransferowych, m.in.:

  • etykiety stosowane na chleb, ciasta lub ciasteczka zapakowane w folię,
  • etykiety na ciasta pakowane w pudełka plastikowe,
  • na opakowania zbiorcze bułek,
  • na opakowania ciast tortowych,
  • etykiety wkładane pod folię lub do woreczków wraz z chlebem.

Są to etykiety drukowane na specjalnym papierze przeznaczonym do bezpośredniego kontaktu z żywnością o ciekawej grafice wyróżniającej producenta. Inne bardzo popularne etykiety, to używane w każdej piekarni, na chleb zwykły, w formie pasków z perforacją do odrywania.