Etykiety – Branża przetwórstwo owoców i warzyw

Stosowane do zadruku w drukarkach termicznych lub termotransferowych m.in.
• etykiety na sałatki,
• etykiety na surówki,
• na słoiki z sałatkami, surówkami, dżemami i innymi wyrobami,
• na butelki z sokami, przecierami,
• na folię i na pudełka zbiorcze do pakowania świeżych warzyw i owoców.
Etykiety w branży przetwórstwa owoców i warzyw pełnią funkcję informacyjną, identyfikacyjną i ozdobną. Etykiety powinny wyglądać możliwie jak naj atrakcyjniej na półce sklepowej, by przyciągać uwagę klientów.
Etykieta winna zawierać spis składników w kolejności zmniejszania się ich zawartości, dodatków konserwujących, nazwę i adres producenta lub importera, tabelę wartości odżywczych w przeliczeniu na dane porcje, informacje dietetyczne GDA, warunki przechowywania produktu, datę przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości produktu.
W każdym przypadku etykiet konsument musi mieć dostęp do obowiązujących informacji na temat alergenów.